L6.6.1.2 Natalizumab
Revidert 01.02.2020
Se også SPC.
Egenskaper
Rekombinant humanisert anti-α4-integrin-antistoff som bindes til adhesjonsmolekyler på levkocytter og blokkerer molekylære interaksjoner med endotelceller i karveggen. Forhindrer dermed transmigrasjon av mononukleære levkocytter over blod-hjerne-barrieren og reduserer inflammasjonsaktiviteten i hjernen ved multippel sklerose (MS).
Farmakokinetikk
Halveringstid ca. 16 dager.
Indikasjoner
Sykdomsmodifiserende monoterapi for svært aktiv multippel sklerose (MS) med remitterende sykdomsforløp (RRMS) og høy sykdomsaktivitet til tross for behandling med interferon beta, eller pasienter med raskt utviklende alvorlig RRMS.
Dosering, administrasjon, bivirkninger og kontraindikasjoner
Se spesiallitteratur.
Opplæringsmateriell Det foreligger et opplæringsmateriell alle leger som skal forskrive Tysabri må forsikre seg om at de kjenner til: ”Informasjon til legen og retningslinjer for håndtering”. Dette inneholder omfattende informasjon om diagnostisering, risikoklassifisering og behandling av PML. Materiellet er i ferd med å oppdateres med beregningen av PML-risiko i de ulike pasientundergruppene. Skjemaene for igangsetting av behandlingen og fortsatt behandling samt pasientkortet oppdateres også, og det kommer i tillegg et skjema som skal brukes ved seponering av behandlingen. Det nye materiellet distribueres av legemiddelprodusenten Biogen når det er ferdigstilt. (Legemiddelverket mars 2016)
Overdosering
Se G12 G12 Legemiddeloversikt (alfabetisk) – Toksisitet, klinikk og behandling
Graviditet, amming
Graviditet: Erfaring med bruk hos gravide mangler og bruk frarådes. Amming: Opplysning om overgang til morsmelk mangler. Se G8 Immunsuppressive midler G8 Tabell: Amming og legemidler (alfabetisk).
Forsiktighetsregler
Det er sendt ut eget Kjære helsepersonell-brev (2016) om tiltak for å minimere risikoen for PML.
Kontroll og oppfølging
Serumkonsentrasjonsmåling er tilgjengelig, se Farmakologiportalen
Metodevurdering
Natalizumab (Tysabri): Andrelinjebehandling av multippel sklerose (MS)