T15.1.2.3 Preeklampsi

Publisert: 17.02.2016

Kort oppsummering

  • Symptomer: Hypertensjon og proteinuri. Ved forverring hodepine, flimring for øynene, smerter i epigastriet, kvalme og uvelhet og redusert allmenntilstand. HELLP-syndromet (Hemolyse – Elevated Liver enzymes – Low Platelets). 

  • Diagnostikk: BT. Urinstix, ev. albumin-kreatinin-ratio. ALAT, LD og haptoglobin. Ultralyd mtp. fostervekst. CTG og dopplermåling av blodstrøm i arteria umbilicalis.

  • Legemiddelbehandling av blodtrykket kan være indisert på maternelle indikasjoner. Aktuelle legemidler er labetalol, ev. nifedipin. Magnesiumsulfat i.v. til forebygging av eklamptisk anfall i sykehus, diazepam utenfor sykehus ved eklampsi. 

Definisjon

Blodtrykk ≥ 140/90 mm Hg og proteinuri (1+ eller mer på urinstiks) som inntrer etter 20 fullgåtte svangerskapsuker. Definisjonen krever at blodtrykket skal være forhøyet ved minst to målinger med mer enn 6 timers mellomrom. Det samme gjelder påvisning av proteinuri som også skal skje i to prøver, med mindre det er 2 + eller mer. Definisjonen av proteinuri er proteinutskillelse på mer enn 0,3 g/døgn (tilsvarer 1+ på stiks).

Etiologi

Multifaktoriell, i hovedsak ukjent. Genetiske faktorer spiller en rolle, både maternell og paternell arv. Flere kandidatgener diskuteres. Noen av de viktigste faktorer som disponerer er diabetes, hypertoni, tvillinggraviditet, første svangerskap, alvorlig preeklampsi i tidligere svangerskap. Mekanismen bak preeklampsi er at mangelfull utvikling av blodforsyningen til placenta (mangelfull omdanning av spiralarterier) fører til iskemi av hele eller deler av placenta. Det oppstår nekroser, infarkter og fibrosering i placenta, og stoffer frisettes og går over i maternell sirkulasjon og fører til endotelskade med utløsning av hypertoni og proteinuri. Fosteret kan få for lite oksygen slik at det oppstår kronisk hypoksemi med acidose og forsinket vekst. Placentaløsning kan også forekomme, særlig ved høyt blodtrykk.

Epidemiologi, profylakse

Preeklampsi forekommer hos 3-4 % av alle gravide, og er en av de hyppigste og mest alvorlige svangerskapskomplikasjonene. Preeklampsi er den vanligste årsak til maternelle dødsfall i Norge. Det er vist at profylaktisk behandling med lavdose acetylsalisylsyre (75 mg daglig) gir en moderat reduksjon av risiko for preeklampsi. Risikoreduksjonen er større ved preterm preeklampsi. Behandling med acetylsalisylsyre bør bare gjøres i samråd med spesialist, og gravide som får profylakse bør også følges med ultralyd med tanke på vurdering av fostervekst.

Symptomer

Utover hypertensjon og proteinuri er det i regelen ingen symptomer i starten av preeklampsisykdommer. Preeklampsi er en progressiv og uforutsigbar tilstand. Det kan ta uker før tilstanden forverres, men det kan også skje meget hurtig. Ved forverring oppstår subjektive symptomer som hodepine, flimring for øynene, smerter i epigastriet, kvalme og uvelhet og redusert allmenntilstand.

En spesiell form for preeklampsi er HELLP-syndromet (Hemolyse – Elevated Liver enzymes – Low Platelets). Ved HELLP sees typisk smerter i epigastriet eller under høyre kostalbue, ev. kvalme og oppkast. Diagnosen sikres ved blodprøver (se nedenfor).

Kvinner med preeklampsi bør følges nøye opp. Hvis det oppstår subjektive symptomer som hodepine, flimring for øynene, smerter i epigastriet og nedsatt allmenntilstand, tyder det på alvorlig forverring eller truende eklampsi. Disse pasientene er kritisk syke og skal transporteres til sykehus umiddelbart, med kyndig ledsager som må være forberedt på å behandle kramper.

Eklampsi er GTK-kramper (generelle tonisk-kloniske kramper) som sannsynligvis utløses av spasmer i cerebrale kar. Eklampsi kan oppstå i svangerskap og under fødsel, men også i dagene etter fødselen. Ofte er blodtrykket svært høyt, og hjerneblødning kan oppstå.

Diagnostikk

Diagnosen preeklampsi er basert på blodtrykksmåling og urinundersøkelse med tanke på protein. Kvantitering av protein (måling av albumin-kreatinin-ratio) kan være aktuelt. Det kan også være aktuelt å utelukke andre årsaker til proteinuri, som urinveisinfeksjon. For å undersøke om leveren er påvirket tas ALAT. Hemolyse diagnostiseres ved hjelp av LD og haptoglobin. Fostervekst estimeres ved ultralyd. Fosterovervåking skjer ved hjelp av CTG og dopplermåling av blodstrøm i arteria umbilicalis.

Behandling

Det finnes ingen kurativ behandling av preeklampsi annet enn forløsning. Øvrig behandling er ekspektativ. Utfordringen er å avslutte svangerskapet i rett tid før det oppstår en forverring som kan skade kvinnen eller fosteret. Når diagnosen preeklampsi er stilt, skal pasienten tas hånd om av spesialisthelsetjenesten. Innleggelse i sykehus er vanlig, men preeklampsi kan også følges poliklinisk. Legemiddelbehandling av blodtrykket kan være indisert på maternelle indikasjoner hvis fosteret er for immaturt til at forløsning er mulig. Slik behandling har ingen innvirkning på sykdomsprosessen. Det er ingen holdepunkter for at blodtrykksbehandling bedrer prognosen for barnet. Aktuelle legemidler er labetalol, ev. nifedipin. Magnesiumsulfat kan gis intravenøst ved truende eklampsi til forebygging av eklamptisk anfall og gis ved eklampsi for å forebygge nye anfall. Se for øvrig T15 Kronisk hypertensjon og svangerskap.

Ved eklampsi utenfor sykehus er det vanlig å gi diazepam intravenøst eller rektalt for å stoppe kramper og forebygge nye kramper. I sykehus brukes magnesiumsulfat intravenøst.

Legemiddelomtaler og preparater

L17 Acetylsalisylsyre

L8 Adrenerge alfa-1/betareseptorantagonister

L23 Elektrolyttkonsentrater

L8 Labetalol

L8 Nifedipin